participatie
Samen werken aan een sterk gebied
De ontwikkeling van Rotterdams Tij verbindt velen. Van inwoners van de omliggende wijken tot de toekomstige bewoners van het gebied. Van bestaande tot nieuwe ondernemers. En van de gemeente Rotterdam tot allerlei organisaties in het gebied. Om onze plannen en doelen te bereiken, is een goede samenwerking met alle betrokkenen en toekomstige gebruikers heel belangrijk. Alleen dán kun je een gebied ontwerpen en ontwikkelen dat daadwerkelijk aansluit bij de behoeften uit de omgeving.
Samenwerken
met belanghebbenden
STIGAM en de gemeente Rotterdam hebben samen een plan gemaakt voor het inrichten en uitvoeren van dit participatietraject. Een gezamenlijk team voert het plan uit. We willen een goede relatie opbouwen met alle betrokkenen, gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Dit doen we door regelmatig input te verzamelen en te verwerken, kansen te benutten, zorgen op te lossen en draagvlak te creëren. We passen deze aanpak toe in elke fase van de gebiedsontwikkeling: tijdens het ontwerpen, de bouw en ook wanneer het gebied in gebruik is. We toetsen onze aanpak regelmatig bij de betrokkenen en passen deze indien nodig aan.
KLANKBORDGROEP EN THEMABIJEENKOMSTEN
We werken in meerdere kleinschalige verbanden, waarin specifieke thema’s centraal staan. Denk aan de al afgeronde MER-onderzoeken en het bestemmingsplan, maar ook aan belangrijke onderwerpen als mobiliteit, het organiseren van de bouwwerkzaamheden en het maatschappelijk programma. Stakeholders kunnen in deze werkgroepen advies geven, elkaar helpen en de plannen beïnvloeden door hun inzichten te delen en samen na te denken over de voorstellen. Op informatieavonden worden de uitkomsten in een bredere groep besproken.
DE WIJK
ALS KENNISBRON
Door de wijken te bezoeken en deel te nemen aan wijk events verzamelen we de ervaring die we nodig hebben voor de gebiedsontwikkeling. Wijk- en buurtgerelateerde ontwikkelingen worden in verdiepingssessies met elkaar besproken. Door actief samen te werken met bewoners en wijkraden van de omliggende wijken kunnen we de waarde van Rotterdams Tij beter begrijpen. Gedurende het traject wordt dit contact verder versterkt, omdat wij vinden dat het daadwerkelijke inrichten van het leefgebied alleen mogelijk is in samenwerking met de (toekomstige) gebruikers en organisaties die bij hen aansluiten.
OVERIGE KANALEN
Om ervoor te zorgen dat iedereen die dit wil toegang heeft tot dezelfde informatie, informeren we ook op bredere schaal. Dit doen we via voorlichtingsbijeenkomsten, de website, de bouw app en de social media kanalen. Ook betrekken we graag de wijken erbij door, waar mogelijk, aan te sluiten bij reeds geplande wijkbijeenkomsten.