Waterkant
Waterkant: leven aan het water, in het groen
Een unieke, grotendeels autovrije wijk waar woningen, horeca, openbaar vervoer en andere voorzieningen samenkomen. En waar optimaal gebruik wordt gemaakt van de kwaliteiten van de Maas en het Getijdenpark. Dát is Waterkant, het gebied binnen Rotterdams Tij waar eerder onder andere een nieuw stadion zou komen. Nu het stadion er definitief niet komt, krijgt dit deelgebied een andere invulling.
Ambitiedocument waterkant
Het Ambitiedocument Waterkant is de basis voor de verdere uitwerking van de plannen voor het gebied Waterkant. Het in maart 2023 gepubliceerde consultatiedocument is gebruikt voor participatie met de omgeving, gesprekken met professionele stakeholders en verdere haalbaarheidsonderzoeken. In het Ambitiedocument zijn de inzichten meegenomen die zijn opgedaan tijdens dat traject. Het Ambitiedocument is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de Gemeente Rotterdam en STIGAM.
Rapportage participatie
Ontwerpbureaus EFFEKT, OMA en LOLA hebben onder aanvoering van Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas en het gemeentelijk projectteam Stadionpark een ruimtelijke verkenning uitgevoerd. Dit heeft geleid tot een uitgebreid consultatiedocument, waarin een nieuw perspectief voor het gebied Waterkant wordt gepresenteerd. Vanaf maart 2023 voerden Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas (STIGAM) en het gemeentelijk projectteam Stadionpark gesprekken over dit document met betrokken Rotterdammers. Met veel enthousiasme haalden we in de wijken en buurten van Zuid input op voor het vervolg van de plannen. In dit rapport lees je wat we organiseerden en wat de gesprekken opleverden.
Zes uitgangspunten
In de nieuwe visie staan zes uitgangspunten centraal: groene recreatieve bestemming, blauwe recreatieve bestemming, toekomstbestendige wijk, focus op de lokale gemeenschap, diverse leefstijlen en woningtypen en 365 dagen per jaar urban street culture. Ten opzichte van het Masterplan Feyenoord City, dat eind 2019 door de gemeenteraad werd vastgesteld, is er onder andere meer ruimte voor woningbouw en groen in dit deelgebied.
Invulling van
Waterkant
In deze video lichten Chantal Zeegers (Wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen) en Rob de Jong (Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas) de verkenning naar een invulling van Waterkant nader toe.
4 IDEEËN UIT
HONDERDEN MOGELIJKHEDEN
Binnen het raamwerk zijn verschillende bouwvolumes mogelijk. Het uiteindelijke model zal in de volgende fase verder ontwikkeld worden, waarbij hoogwaardige openbare ruimtes en gebouwen met goede leefomstandigheden de uitgangspunten vormen. Klik op de tekstvakjes onder de afbeelding om het bijbehorende voorbeeld te zien.
Klankbordgroep
In het proces is de mening van Rotterdammers en andere betrokkenen erg belangrijk. We willen ‘de omgeving’ graag betrekken bij de plannen en daarom is er een klankbordgroep samengesteld voor de planvorming voor Waterkant. We hebben de afgelopen periode veel aanmeldingen ontvangen, meer dan we konden gebruiken. We zullen waarschijnlijk een representatieve selectie maken. De belangstellenden zijn op de hoogte gebracht van de volgende stappen. Iedereen die zich heeft ingeschreven voor de klankbordgroep: bedankt!