Duurzaamheid
Duurzaam leven aan de maas. natuurlijk!
Duurzaamheid is vanzelfsprekend binnen de ontwikkeling van Rotterdams Tij. Op alle manieren en op alle niveaus wordt daar concreet aan gewerkt. In samenwerking met de gemeente Rotterdam, onderwijs- en sportorganisaties, lokale en regionale duurzaamheidsinitiatieven en markpartijen leggen we de lat hoog op het gebied van duurzaamheid. Zo maken we een toekomstbestendige wijk, voor mensen die duurzaam en bewust willen wonen, werken en recreëren.
Thema’s duurzaamheid
Onze ambities richten zich op drie thema’s:
- Aantrekkelijke leefomgeving (o.a. met veel groen, ruimte voor veilig fietsen en lopen, en goed toegankelijk openbaar vervoer).
- Circulaire economie (o.a. door het zelf opwekken van duurzame energie, de opvang van hemelwater, hergebruik van materialen en grondstoffen, en het stimuleren van fiets- en ov-gebruik).
- We streven naar het hoogste niveau van duurzaamheid volgens de internationaal erkende BREEAM-certificering. Dit toont onze toewijding aan milieuvriendelijke en duurzame gebiedsontwikkeling. Om kosten te besparen, vragen we dit certificaat later aan. Begin 2025 is gestart met het certificeringsproces, met als doel het certificaat in 2025 te behalen.
-

BREEAM en ruimte voor
Duurzame ontwikkeling
Ruimte voor sociale ondernemers
In Rotterdams Tij komt er ruimte voor voorzieningen als winkels, horeca en bedrijfsruimte, maar ook culturele voorzieningen, sport en recreatie. Daarnaast is gedacht aan maatschappelijke voorzieningen als een school, kinderopvang, gezondheidscentrum en sociale ondernemers. De sociale ondernemers zitten nu in een tijdelijke huisvesting in het gebied. In de eindsituatie krijgen zij echt een plek in Rotterdams Tij, voor een maatschappelijke huur. Op dit moment wordt gewerkt aan een model hiervoor, want dit soort ondernemingen heb je nodig in de stad. Onder ‘Social Impact’ staan de ondernemers genoemd.
Synergie en leefomgeving
Door een integrale benadering creëren we economische, ecologische en sociale meerwaarde, wat resulteert in een harmonieuze, gezonde en duurzame leefomgeving. Een mooi voorbeeld is de aanleg van het getijdenpark. Deze groenblauwe recreatieve bestemming geeft aandacht voor bewegen in de buitenruimte en zorgt voor sociale verbondenheid. In de buitenruimte is voldoende mogelijkheid om te bewegen (wandelen, hardlopen, suppen en kunnen mensen elkaar ontmoeten.
CO2-Reductie
We zetten ons in voor het verminderen van de CO2-uitstoot en het efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen, wat bijdraagt aan een duurzamere toekomst. Op dit moment wordt gezocht naar een duurzame energievoorziening in het gebied en onderzoeken we welke CO2 reductie in de nieuwbouw mogelijk is.